Algemeen

Kata (型, かた, kata) is een term uit de Japanse zelfverdedigingskunsten en vechtsporten zoals karate, jiujitsu, judo en in deze betekent het ‘vorm’. Een kata is een stijloefening met een reeks vastgelegde bewegingen en een gedetailleerde reeks vooraf vastgestelde technieken in zelfverdediging, die kan bestaan uit tientallen zeer uiteenlopende bewegingen en technieken. De gehele kata duurt gewoonlijk, afhankelijk van welke kata men loopt, zo’n 6 à 7 minuten.

Het voornaamste doel van de kata is om deze technieken uitvoerig te oefenen en hierbij te streven naar perfectie in uitvoering. Men zegt ook wel dat alle kata samen ‘de encyclopedie’ van de vechtsport vormen. Verder leert men een goede houding en balans door het uitvoeren van kata. Traditioneel zijn de kata vormen waarmee budo-stijlen hun curriculum vastlegden en bewaarden. Verder zijn er zowel kata die ongewapend als die met wapens worden uitgevoerd. Katatraining dient de vorming van begrip en verbetering van techniek om uiteindelijk als demonstratie te worden uitgevoerd.

Volgens Jigoro Kano, de grondlegger van het judo, is kata bedoeld als de ‘grammatica’ van het judo, een vormvereiste die onlosmakelijk verbonden is met de ‘randori’ of ‘shiai’. Precies zoals losse woorden door middel van het toepassen van de juiste grammatica een goede lopende zin kunnen vormen.

Techniek- en katatraining

Om je goed voor te bereiden voor je bruine band examen of hoger is er de mogelijkheid om onder toezicht van bekwame leraren te trainen voor je judo-examen. De trainingen zijn gericht op bruine band en danexamens en bestaan uit ± 1 uur techniek en ± 1 uur kata. Aan de orde komen allerlei vormen van eigen vaardigheid, eigen werkstuk en alle kata. Speciaal voor judoka’s die graag willen meedoen met kata wedstrijden (district / nationaal en internationaal) is dit een ideaal uur om je kata te oefenen en door deskundigen te laten beoordelen voor eventuele tips en tops.

Tijdstip: iedere donderdag van 19:00 tot 21:00 uur
Plaats: Instituut Schreuder, Van der Veldestraat 10 Amsterdam

katawedstrijden
Noord-Hollands kampioenschap kata 2014