Op uitnodiging van het Rijksmuseum mochten judoka’s Koen Vermeule en Ruud van Zwieten uit onze katacommissie woensdag 25 februari bij hoge uitzondering een foto maken bij de tempelwachters die in het Rijksmuseum van Amsterdam tentoon gesteld worden!

katarijksmuseum

De twee tempelwachters, ca. 1300 – ca. 1400
Gemaakt van hout met resten van polychromie, h 237cm × b 146cm × d 62,5cm. Tempelwachters staan bij de ingang van een tempel om het kwaad tegen te houden. In hun hand houden ze een vajra, waarmee onnozelheid verpletterd kan worden. De open en gesloten monden staan voor a en un, het eerste en laatste teken van het Siddham (een vorm van Sanskriet-schrift): ze symboliseren alle klanken en geschriften, oftewel kennis. De gelovige die door de wachterspoort het tempelterrein betreedt, verkrijgt symbolisch die kennis. De tempelwachters zijn te bezichtigen in zaal 2 van het Rijksmuseum bij de Aziatische beelden.

Maar de vraag is……….
Wat is jou Kata-moment? Of in welke plaats beoefen jij je kata?
Durf je het aan en maak een leuke katafoto van jezelf en je partner in jou stad of op een mooie plek! Stuur de foto toe aan de katacommissie via kodokankata@gmail.com of plaats de foto op de Kodokan Kata Amsterdam Facebook pagina.

 

Katamoment in het Rijksmuseum